Nadezhda, Obruch, Nadzieja (Hoop)


Het kwam wat vreemd over toen in Oekraïne een acteur als president werd gekozen, maar het gaf ook hoop. De hoop dat Zelensky de corruptie zou aanpakken en een verbindende rol zou spelen tussen Oekraïners die meer op het westen en Oekraïners die meer op Rusland gericht waren. Zijn presidentschap begon hoopgevend met onderhandelingen en een gevangenenruil met Rusland. Dat gaf hoop op een vreedzame oplossing voor de Donbas, maar het was al wel duidelijk dat Rusland de Krim niet zou teruggeven.

Nu Poetin na het verzamelen van een grote legermacht aan de grenzen met Oekraïne besloot het buurland binnen te vallen is vrijwel alle hoop vervlogen. De hoop dat Poetin alleen maar duidelijk wilde maken dat Oekraïne nooit lid van de NAVO zou mogen worden of de misplaatste hoop dat een inval beperkt zou blijven tot de Donbas. Poetin besloot Oekraïne in haar geheel aan te vallen.

Zijn doel is om een regime aan de macht te brengen dat op Rusland is gericht. Of zou Poetin nog verder willen gaan en Oekraïne helemaal willen inlijven? De Oekraïense bevolking is in doodsangst voor wat komen gaat. Dat Zelensky acteur van beroep was is nu een geschenk. Hij spreekt de Oekraïners met overtuiging moed in en richt zich tot de Russen.

Laten we hopen dat Zelensky de Russen massaal bereikt en overtuigt. Het Russische rijk dat Poetin graag hersteld ziet begon ooit in Kiev. Hoe mooi zou het zijn als de volgende president in dit gebied uit Kiev komt. Zelensky zou een waardige president zijn voor de Russen, de Oekraïners en de Belarussen. Navalny en Tichanovskaya zouden hem goed kunnen bijstaan.

Hoe hoopvol zou dat zijn.

Bea Mieris

De speech van Zelensky voor de Russische bevolking


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *